call me

Магнитна капсула позволява изследване на стомашната лигавица

Употребата на магнитна капсула за визуализиране на стомашната лигавица се понася добре от пациентите и дава резултати, сочи проучване, публикувано в Gastrointestinal Endoscopy.

Редица проспективни проучвания сочат, че скринирането за рак на стомаха може да намали значително смъртността. Традиционният метод за изследване чрез горна ендоскопия е свързан със сериозен дискомфорт и нисък къмплайънс. Капсулната ендоскопия елиминира дискомфорта, но пък резултатите са незадоволителни.

 

Лекари от University of Hamburg разработили специална магнитна капсула, която се направлява от външен магнит, което позволява внимателно изследване на всички региони на стомаха.

Германците тествали капсулата върху 10 здрави доброволци на средна възраст 25.6 години и среден индекс на телесната маса 23.8. Капсулната система включва 4 компонента: ендоскоп в капсула с размер на хапчер, записвач на данни, RAPID Real-Time Viewer и компютър с инсталиран RAPID софтуеър.

Участниците докладвали много добра поносимост без болка; нямало данни за лигавично увреждане, следствие на движението на капсулата. При 7 участници подвижността на направляваната с външен магнит капсула била отлична и авторите успели да визуализират кардията и пилора и общо между 75% и 90% от стомашната лигавица. При останалите трима пациенти, маневреността била умерена с визуализиране на 50-60% от стомашната лигавица.

Настоящото проучване сочи, че магнитно-направляваното капсулно ендоскопско изследване е безопасно и технично възможно, обобщават авторите.

Информация

За пациенти

Кой е онлайн

В момента има 13  гости и няма потребители и в сайта